013
Bron

Dit is een afbeelding gemaakt door Willem Cornelis Chimaer van Oudendorp. Erop staat het paleis van koning Willem II in Tilburg. De aannemer Adriaan Goijarts bouwde het paleis voor 60.000 gulden. De koning legde de eerste steen zelf, op 13 augustus 1847. Daarvoor gebruikte hij onder andere een zilveren troffel, die is in bezit van het Stadsmuseum Tilburg. Willem II groeide deels op in Engeland. Daar had hij kastelen in ‘neogotische stijl’ gezien en vond dat erg mooi. Zijn kasteel wilde hij daarom ook in die stijl. In Nederland werd er maar weinig in de stijl gebouwd en daarom werd de Nederlandse variant zelfs naar hem genoemd: Willem II-gotiek. Helaas heeft hij nooit in zijn mooie paleis gewoond. Het was op 7 april 1849 klaar, maar hij was vlak daarvoor, op 17 maart 1849 gestorven.

Het paleis van Willem II heet nu het Paleis-Raadhuis en staat aan het Stadhuisplein in Tilburg. Het gebouw is later voor allerlei dingen gebruikt: als school (zie bron Rijks-hbs), als opvanghuis voor Belgische militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog, als commandopost tijdens de Tweede Wereldoorlog en als gemeentehuis. Nu wordt het vooral gebruikt voor bruiloften en lezingen.

In deze afbeelding van Willem Cornelis Chimaer van Oudendorp zit trouwens een fout. Zie jij hem? Tel de bovenste ramen naast de entree aan de voorkant maar eens, er staan er twee keer drie. In werkelijkheid zijn het er twee keer vier.

Herkomst

Datering

1849

Collectie

Beeldonline Regionaal Archief Tilburg

Organisatie

Regionaal Archief Tilburg


Gerelateerde thema's

Koning Willem II

Trefwoorden

Willem II

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen